logo

Música per als 700 anys del Corpus a Barcelona

La solemnitat del Corpus Christi és la gran festa religiosa a Barcelona que en la litúrgia expressa tres aspectes: Crist, present en l’Eucaristia pels carrers de la ciutat, la joia i la festa ciutadana al voltant de la processó i la caritat i l’amor als altres, expressat en l’ajuda als més vulnerables.

L’Arquebisbat de Barcelona impulsa la celebració d’aquest setè centenari que compte amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i un gran nombre de colles, gremis i agrupacions populars que contribueixen a posar de relleu la gran festa religiosa i cívica del Corpus amb un programa d’activitats de commemoració que es podrà seguir per xarxes socials.

La “festa de les festes” té el seu origen a l’any 1320, segons fonts escrites que deixen constància del primer camí processional celebrat pels carrers de la ciutat comtal, una de les primeres processons d’arreu d’Europa i una de les pioneres al nostre país. Enguany, atenent les circumstàncies sanitàries excepcionals que vivim, la celebració del 14 de juny, a les 18 hores, a la Catedral serà la pròpia de la festa litúrgica, seguida d’una processó pel claustre de la catedral. Per Corpus de l’any que ve, es celebrarà la festa del 700 aniversari amb un seguici religiós i civil pels carrers de la ciutat.

L’origen d’aquesta solemnitat que commemora la presència real del cos i la sang de Crist en el sagrament de l’Eucaristia es remunta al segle XIII a la ciutat belga de Lieja. Esdevé una festa mòbil dins el calendari litúrgic de l’Església catòlica que se celebra el primer dijous després de l’octava de Pentecosta, però que adaptant-se al calendari de festes del nostre país s’ha traslladat al diumenge següent, per tant, dos diumenges després de la celebració de Pentecosta.

Barcelona ha estat la impulsora d’una forma de celebrar la festa de Corpus que ha anat deixant tradicions populars molt vives i dinàmiques: seguicis, cercaviles, gegants, bestiari, diables i àngels i un llarg etcètera de mostres de cultura popular que més enllà del seu origen religiós, mantenen a tot el país una forta tradició festiva i ciutadana.

Text proporcionat per “Església de Barcelona”

 

La Basílica Parroquial de Santa Maria del Pi va esdevenir junt amb Santa Maria del Mar, una de les parròquies més importants de Barcelona. Al seu entorn, la festa la litúrgia i la religiositat popular es van desenvolupar àmpliament arribant a ser un lloc de referència a la Ciutat. Precisament en la solemnitat del Corpus el Pi es revestia d’un especial color popular, color que atreia gent de tota la ciutat i dels encontorns. Els gegants i la mulassa, l’Àngel Tort, els ministrils d’en Lleonart o la Capella de Música, coneguda i admirada arreu, van fer molts anys la delícia de canalla i adults convertint la processó parroquial pròpia feta durant l’octava del Corpus en la processó més popular de la ciutat, la que tenia més música, la més riallera i, conseqüentment, en la que hi anava més jovent.

El fet també de que es conservés in situ el seu valuós arxiu i en ell, una de les col·leccions de música antiga més interessants del nostre país, ha situat la Basílica de Santa Maria del Pi en una posició privilegiada en relació a l’estudi i divulgació de la música litúrgica antiga a Barcelona. Així mateix, mercès a al interès que ha tingut vers aquest arxiu i l’espai de la basílica el Departament de Música Antiga de l’ESMUC, hem pogut programar, mitjançant un conveni de col·laboració, una oferta de concerts molt interessants que sens dubte contribuiran a donar a conèixer la riquesa encara avui molt ignorada, de la nostra música antiga.

Mitjançant el conveni establert entre l’Arxiu Parroquial del Pi i el Departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya, pel proper curs de gener a maig de 2021 s’han programat 5 concerts gratuïts a la Basílica dins el cicle habitual “Vespres d’Antiga” organitzat per l’ESMUC i l’Arxiu del Pi, els quals tindran lloc a la Basílica. Aquest cicle te la doble vesant pedagògica i de difusió, ja que introdueix als alumnes en l’estudi transcripció i interpretació del patrimoni musical Català i a l’hora dona a conèixer les obres treballades a un públic que sovint desconeix la importància i bellesa d’aquest patrimoni.

En relació a l’esdeveniment 700 anys del Corpus, el Cicle “Vespres d’Antiga” es dedicarà íntegrament a la música relacionada amb la litúrgia sagramental, el Corpus i la música cerimonial. Val a dir que el cicle es tancarà al maig de l’any 2021 amb un important concert on es reproduirà l’ambient, la litúrgia i la música de la Festa Sagramental de les 40 Hores, instituïda a Santa Maria del Pi l’any 1691, de la qual es conserva nombrosa documentació a l’arxiu de la Basílica i que representarà una interpretació històrica de la policolaritat musical del barroc a casa nostra.

 

Consulteu el programa dels concerts aquí

IMPORTANT

Donada la situació de pandèmia per la COVID, les localitats es distribuiran gratuïtament  mitjançant estricte reserva telemàtica. No es podrà accedir a la basílica sense reserva.

Podeu reservar la vostra localitat aquí.

La Basílica compleix la normativa sanitària de prevenció disposada per les autoritats.

Moltes gràcies per la vostra comprensió.

Deixa una resposta

*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.