logo

VIVOS VOCO I Jornades de campanología de l’Arquebisbat de Barcelona

 

Created with GIMP

 

Lloc: Facultat Antoni Gaudí / Ateneu Universitari Sant Pacià

C/ Diputació, 231, 08007 Barcelona.

Organitza:

Església Diocesana de Barcelona / Secretariat de Patrimoni Cultural

Catedral de Barcelona

Grup de Recerca Campanològica de Barcelona / Campaners del Pi

Basílica de Santa Maria del Pi

 

Tríptic amb el programa de les jornades

Formulari d’inscripció

La campana ha acompanyat les comunitats humanes des de les primeres civilitzacions i en pràcticament totes i fins els nostres dies ha estat un eina de comunicació, un pont entre la materialitat i la transcendència.

La majoria de religions han considerat la campana un instrument molt útil entre els elements semiòtics del llenguatge ritual el qual permet als humans la comunicació amb la divinitat. En aquest sentit, els cristians dels primers segles van manllevar ràpidament des de la romanitat la campana, introduint-la en el ritual tot substituint amb ella l’ús del “shofar” jueu, però mantenint-ne el significat simbòlic i ritual.

El so de la campana eleva la veu del poble al seu Déu i el crida al seu encontre.

Totes les comunitats cristianes van desenvolupar al llarg de la seva història formes pròpies d’us de l’instrument, la manera de tocar es va anar adaptant a cada poble de manera que la pràctica de tocar la campana es convertia també en un llenguatge identificatiu d’una cultura i, des d’aquesta perspectiva, en un tret identitari important digne d’esser estudiat i protegit com a bé patrimonial immaterial.

Catalunya ha estat molt de temps oblidant la veu de les seves campanes, ara és l’hora de recuperar el temps perdut. Al marge del seu valor simbòlic, ritual i patrimonial, la campana és un instrument molt més complex del que es pot pensar a primera vista: quins son els mecanismes de generació d’aquest so vibrant i ample que se sent de molt lluny sense ser explosiu?I quines les formes i perfils més adients per produir les seqüències d’harmònics que li donen el seu timbre característic?

Tot plegat forma part d’una mirada diferent vers l’instrument campana, una mirada, més tècnica, en l’estudi de la qual molts pobles d’Europa ens han portat tradicionalment avantatge.

Això és el que es pretén remeiar amb aquesta primera jornada de campanologia promoguda per l’Església de Barcelona i el Grup de Recerca Campanològica de Barcelona (GRCB) depenent de l’Associació de campaners de Santa Maria del Pi.

En aquestes jornades s’exposaran temes relacionats amb la conservació preventiva i la restauració dels conjunts de campanes de Barcelona i es donaran les claus que creiem que cal tenir en compte a l’hora d’afrontar intervencions en els nostres campanars, amb la voluntat de que empreses d’instal·lació i institucions en puguin disposar com a eina i marc de treball.

Així mateix també s’exposaran temes que generen sovint controvèrsia com ara l’impacte sonor damunt de la població i la legislació que en fa referència.

Finalment cal dir que aquestes jornades comptaran amb la intervenció dels especialistes en campanologia més reconeguts al nostre país i a les terres hispàniques i, d’aquesta manera pretenen ser un primer pas per l’estudi i l’actuació acurada introduint també les formes de fer i la visió europea.

  1. Ernest de Antonio Coma Reply
    Bon dia...Voldria assistir a les jornades esmentades...
    • Arxiver Reply
      Cap problema, són obertes i gratuïtes però cal apuntar-se pel tema de la Pandèmia, Ho pot fer en aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc99TYGkHYVHcEg-Uiap7FOqIcRu1viW4mZcVCRrVn8_Ry9zQ/viewform

Deixa una resposta

*

captcha *