logo

Conferència per redescobrir la figura de Sant Josep Oriol (1650-1702)

Dins del cicle d’activitats «Barcelona 1807. La Gran Festa. Art, música i cultura popular, entorn de la beatificació del dr. Josep Oriol» organitzem una conferència que vol donar a conèixer la figura de Sant Josep Oriol més enllà de la faceta merament devocional, popular o anecdòtica, que avui considerem insuficient per comprendre la densitat d’un personatge tan rellevant per a la ciutat de Barcelona i per a la parròquia del Pi.

La conferència pretén aproximar-se a la figura de Josep Oriol i al seu procés de beatificació des d’un punt de vista històric. El doctor Pa i Aigua, com era conegut, va viure en una època extremadament convulsa i transcendental des del punt de vista social, polític i econòmic.

En aquests anys Catalunya va patir el flagell de la pesta de mitjan segle XVII de la qual va ser víctima el seu pare i alguns dels seus germans. Així mateix, des del punt de vista polític, amb la signatura del Tractat dels Pirineus a l’any 1659, el Principat va perdre els comtats del Rosselló i la Cerdanya i la Catalunya Nord. La seva prematura mort al 1702 va impedir que fos testimoni de l’esclat de la Guerra de Successió. No obstant això va viure en primera persona els efectes dels bombardeigs i atacs a la ciutat de Barcelona per part de les tropes franceses a les acaballes el segle XVII i va mostrar especial interès per tenir cura dels soldats aquarterats fora de les muralles de la ciutat de Barcelona.

Així doncs, en el decurs d’aquesta xerrada situarem a la figura de Josep Oriol en el seu context històric.

La seva voluntat de passar desapercebut explica que disposem de molts pocs documents sobre ell. No obstant això, una part de documentació rellevant és conservada al propi Arxiu de Santa Maria del Pi, i ha sigut revisada i estudiada per l’ocasió. La consulta del Llibre de Deliberacions del Pi, així com les nòmines, les cartes, el procés de beatificació i la bibliografia existent ens permetran situar la seva figura en el seu context històric, analitzar la seva xarxa de relacions amb persones influents com els Milans de Canet de Mar, l’oratori de Sant Felip Neri o la parròquia del Pi, així com la seva trajectòria eclesiàstica i el seu procés de beatificació.

La conferència tindrà lloc el divendres dia 8 de març a les 19:30h a la Basílica de Santa Maria del Pi, i anirà a càrrec dels historiadors Alexandra Capdevila i Alexis Serrano.

L’entrada és lliure. Us hi esperem nombrosos!

Deixa una resposta

*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.